data publicació entrada: 26 de setembre de 2024
Joan Antoni Ripoll Giménez
Les reunions anomenades *Death Coffee*, o "cafès de la mort", són trobades socials destinades a parlar obertament i sense judicis sobre un tema sovint tabú: la mort. El concepte va sorgir a Suïssa el 2004, creat per Bernard Crettaz, un sociòleg i tanatòleg suís, qui veia la necessitat de proporcionar un espai per a la discussió franca sobre la mort, la pèrdua i els seus impactes a la vida de les persones. Aquestes trobades van anar creixent en popularitat al llarg del temps i van ser replicades arreu del món, especialment a Europa i als Estats Units, amb el nom de *Death Cafés* (a Anglaterra el 2011, de la mà de Jon Underwood).
Crettaz va observar que les societats modernes tendeixen a evitar el tema de la mort, sovint relegant-lo a espais privats o evitant-ne qualsevol discussió en contextes públics o quotidians. Aquesta evitació, segons ell, pot resultar perjudicial perquè no permet a les persones afrontar la realitat de la mort d'una manera saludable.
Així, les reunions *Death Coffee* tenen l'objectiu de trencar el silenci que envolta la mort i facilitar un espai on les persones puguin compartir les seves experiències, preocupacions, reflexions i pors en relació a la fi de la vida.
El format de les trobades és informal i generalment es fa en un ambient relaxat, sovint en una cafeteria o lloc similar, on els assistents poden prendre cafè o te mentre discuteixen sobre la mort. El fet que aquestes converses tinguin lloc en un ambient tan quotidià ajuda a desdramatitzar el tema i a crear un context de confiança i proximitat. L'estructura de les converses no és rígida ni segueix una agenda predefinida. En comptes d'això, es tracta d'un espai obert on els participants poden expressar-se lliurement, sense judicis ni imposicions.
Un dels elements fonamentals de les reunions *Death Coffee* és la seva voluntarietat i la diversitat dels assistents. Les persones que hi participen venen de tots els àmbits de la vida, amb diferents perspectives culturals, religioses i filosòfiques sobre la mort. Això enriqueix les converses i permet una comprensió més àmplia del tema. Tot i que els participants solen parlar de la mort en general, també poden abordar aspectes relacionats amb el dol, la malaltia terminal, els preparatius per a la mort, o com la por a la mort pot influir en les decisions quotidianes.
El significat profund d'aquestes trobades rau en la seva capacitat de facilitar la reflexió i, fins i tot, l'acceptació de la pròpia mortalitat. Lluny de ser una experiència morbosa o pessimista, els *Death Coffee* busquen ser un espai de creixement personal i comunitari. En permetre parlar de la mort, moltes persones troben una sensació de pau i alleujament en compartir els seus pensaments i escoltar les experiències dels altres. Al mateix temps, aquest diàleg obert contribueix a desmitificar la mort i a integrar-la com una part natural de la vida humana.
En conclusió, les reunions *Death Coffee* tenen el seu origen en la voluntat de trencar el tabú de la mort, creant un espai per a la discussió franca i constructiva sobre aquest tema universal. Són una oportunitat per reflexionar sobre la vida, l'impacte de la mort i la manera com afrontem la nostra pròpia mortalitat, tot fomentant la connexió i la comprensió entre els participants.
Si et subscrius al meu canal de whatsapp podràs saber quan organitzem el pròxim *Death Coffee* a Arenys de Mar, però també informo d'altres llocs on es fan. Si vols saber si a la zona on vius s'organitzen *Death Coffee* pots posar-te en contacte amb mi.
Joan Ripoll | Arenys de Mar (Catalunya) | 2023